Efeler Yolu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürlüğü'nün yaptığı başvuru ile 'Sürdürülebilir Turizm' alanında dünyanın en prestijli kurumu Green Destination tarafından düzenlenen '2023 Green Destinations En İyi 100 Hikaye' yarışmasında Efeler Yolu, En İyi 100 Hikaye listesine girdi.
Efeler Yolu’nun genel amacı; bölgenin içerdiği doğal, tarihi ve kültürel zenginliğin korunmasını ve değerlendirilmesini sağlayarak, bölgede sürdürülebilir ve bütüncül bir kırsal kalkınmayı tetiklemek ve bu sayede yerel coğrafyada sosyo-ekonomik bir kalkınma yaratmaktır.
Bu amaçtan hareketle doğan Efeler Yolu; İzmir’in Bornova ilçesinden başlayarak Nif dağı ve Bozdağ sıradağlarını geçerek Kiraz’ın yaylalarını dönen ve devamında Aydın sıradağları üzerinden Efes Selçuk’ta bulunan Meryemana’da sonlanan 500 kilometrelik çok etaplı ve işaretli bir yürüyüş yolu olarak hayata geçmektedir. Yol yaklaşık bir ayda yürünebilen 28 etaptan oluşur. Etaplar 13-26 kilometre arasında değişen uzunluklarda ve genellikle “zor” zorluk düzeylerine sahiptir.
Efeler Yolu; efe/zeybek kültürü bakımından önemli köyleri, yaylaları ve önemli efe yataklarını günümüzde halen korunabilmiş doğal patikaları kullanarak birbirine bağlar. Bu bağlamda yol “efe/zeybek” kültürünün egemen olduğu coğrafyalar olan İzmir, Manisa ve Aydın illerinde bulunan Bornova, Kemalpaşa, Bayındır, Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Ödemiş, Kiraz, Alaşehir, Beydağ, Nazilli, Sultanhisar, Köşk, Tire, İncirliova, Germencik ve Selçuk ilçeleriyle etkileşir.
Efeler Yolu; İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği, Ege Üniversitesi, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir Vakfı, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Efeler Yolu Derneği ortaklığında İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirilmektedir.
KAYNAK : https://www.visitizmir.org/tr/icerik/315